even geduld aub...
074 - 243 25 96

Waarom gaat de turbo kapotEr zijn verschillende redenen waarom een turbo bij een auto kapot kan gaan. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

Slijtage:

Turboladers draaien op zeer hoge snelheden en worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot slijtage van de interne componenten, zoals de lagers en afdichtingen. Als gevolg hiervan kan de turbo minder efficiƫnt gaan werken of volledig defect raken.

Olieproblemen:

Turboladers zijn afhankelijk van een constante toevoer van schoon en hoogwaardig smeermiddel, meestal motorolie. Als de olie niet regelmatig wordt ververst of van slechte kwaliteit is, kan dit leiden tot vervuiling en ophoping van afzettingen in de turbo. Deze afzettingen kunnen de bewegende delen blokkeren en de prestaties van de turbo verminderen.

Overmatige hitte:

Een slechte koeling van de turbo kan leiden tot oververhitting, wat schade kan veroorzaken aan de interne onderdelen. Dit kan gebeuren als gevolg van een defecte koelsysteemcomponent, zoals een radiator, thermostaat of ventilator.

Inlaatvervuiling:

Als er ongefilterde lucht, vuil of puin in de turbo terechtkomt, kan dit schade veroorzaken aan de compressor- en turbinewielen. Dit kan gebeuren als het luchtfilter niet regelmatig wordt vervangen of als er sprake is van een probleem met de inlaatluchtstroom, zoals een verstopte luchtinlaat of een defecte intercooler.

Te hoge druk:

Als de turbolader wordt blootgesteld aan te hoge druk, kan dit de grenzen van de ontwerpspecificaties overschrijden en schade veroorzaken aan de interne componenten. Dit kan het gevolg zijn van problemen met de regeling van de turbodruk, zoals een defecte wastegate of een storing in het regelsysteem.

Het is belangrijk om de aanbevolen onderhoudsintervallen en -procedures te volgen, inclusief regelmatige olieverversingen en het gebruik van hoogwaardige brandstoffilters en luchtfilters. Bovendien moet de auto op de juiste wijze worden gebruikt om overmatige belasting en abrupte acceleraties te voorkomen, wat extra stress op de turbo kan veroorzaken. Bij de eerste tekenen van een turboprobleem, zoals vermogensverlies, abnormaal geluid of rookontwikkeling, is het raadzaam om een gekwalificeerde monteur te raadplegen om verdere schade te voorkomen.

Contact opnemen

Heeft u interesse in Waarom gaat de turbo kapot? Neem dan contact met ons op.

WhatsApp
Autobedrijf De Witte Vink
Oude Bornseweg 168
7556 GZ Hengelo

T: 074-243 25 96
E: info@dewittevink.nl